Kinderopvang, Zorg en Onderwijs

Scholing

Het bemiddelingsbureau voor professionals die zich verder willen ontwikkelen!

Bij Frenq Personeelsdiensten helpen we professionals in de kinderopvang, zorg en onderwijs om zich optimaal voor te bereiden op veranderingen en de nieuwe wetgeving. Frenq biedt daarom scholing aan via partners om ervoor te zorgen dat medewerkers altijd klaar zijn voor de toekomst.

Frenq Personeelsdiensten - pedagogisch medewerkers in de kinderopvang - werken in de kinderopvang - Arnhemseweg 84, 3832GN, 030 2080 204
Frenq Personeelsdiensten - pedagogisch medewerkers in de kinderopvang - werken in de kinderopvang - Arnhemseweg 84, 3832GN, 030 2080 204

Meer informatie over...

Taaleis

Babyscholing

Kinderopvang: 3F Taaleis vereist in 2025 - Frenq personeelsdiensten - Arnhemseweg 84, 3832 GN Leusden - werving@frenq.nl - 030 2080 204

Voldoe jij aan de 3F taaleis (IKK)?

Vanaf 1 januari 2025 moeten alle pedagogisch medewerkers voldoen aan de taaleis van de wet IKK. Dit betekent dat pedagogisch medewerkers een mondelinge Nederlandse taalvaardigheid op niveau 3F/B2 moeten hebben. Dit niveau omvat voldoende gespreksvaardigheid, luistervaardigheid en spreekvaardigheid. Voor al deze vaardigheden dien je een voldoende te hebben behaald.

Je kunt via Diplomacheck nagaan of je voldoet aan de taaleis. Daarnaast zijn er ook andere diploma’s waarmee het vereiste taalniveau aangetoond kan worden.

Voldoe je aan de IKK taaleis? 
Stuur ons jouw cijferlijst met de drie deelvaardigheden: spreken, gesprekken voeren en luisteren.

Heb jij een diploma behaald vóór 2019 en staan alleen de cijfers voor het centraal examen erop? Vraag dan de exacte cijfers op bij je opleidingsinstantie.

Voldoe je niet aan de IKK taaleis?

Volg de online instaptoets Nederlands 3F voor €25,- via ROC Midden Nederland. Op basis van de resultaten krijg je advies over directe examens of eerst examentraining.

We werken nauw samen met ROC Midden Nederland om onze pedagogisch medewerkers op het juiste niveau te krijgen voor komend jaar.

Wil jij meer informatie over de taaleis? Neem gerust contact op met Marjoleine via werving@frenq.nl.

Veelgestelde vragen...

Per 1 januari 2025 geldt een taaleis voor pedagogisch medewerkers in de dagopvang, de peuteropvang en de buitenschoolse opvang.

Een pedagogisch medewerker voldoet aan de taaleis IKK als hij/zij kan aantonen dat:

  • het taalniveau Nederlands op niveau 3F of hoger ligt voor de mondelinge taalvaardigheid (gesprekken voeren, luisteren en spreken)

óf

  • het taalniveau Nederlands op niveau B2 of hoger ligt voor de deelvaardigheden gesprekken voeren, luisteren en spreken.

Als hoofdregel geldt dat een pedagogisch medewerker aan de taaleis IKK voldoet als hij/zij:

  • voor de drie deelvaardigheden spreken, gesprekken voeren en luisteren gemiddeld een voldoende (5,5 of hoger) heeft behaald

én

  • voor elke deelvaardigheid afzonderlijk minimaal een 5,0 heeft behaald.

De pedagogisch medewerker toont met een diploma of certificaat aan dat hij/zij aan de taaleis voldoet. Voorwaarde is dat de cijfers voor de drie afzonderlijke deelvaardigheden inzichtelijk zijn en voldoen aan bovenstaande eisen. Kan dit niet met het diploma of certificaat en de cijferlijst aangetoond worden? Dan is een aanvullend bewijsstuk nodig. Wordt er niet met cijfers gewerkt? Dan moet vermeld staan dat alle drie de deelvaardigheden worden beheerst op niveau 3F of B2.

Een eenmaal verworven bewijs van beheersing van niveau 3F of B2 blijft van kracht. Er hoeft dus niet na een bepaalde tijd opnieuw aangetoond te worden dat een pedagogisch medewerker (nog steeds) taalniveau 3F beheerst.

Per 1 januari 2025 vallen een aantal diploma’s af die nu nog als bewijs dienen dat aan de taaleis wordt voldaan.

Dit zijn de volgende diploma’s: havo, vhbo en mbo4 van vóór het uitstroomjaar 2014-2015.

Voor pedagogisch medewerkers die vóór 1 januari 2025 in dienst zijn en volgens de huidige aantoonbaarheidseisen in de Cao Kinderopvang voldoen aan de taaleis IKK, komt er een overgangsregeling.

Hiervoor geldt het volgende: voldoet een pedagogisch medewerker vóór 1 januari 2025 aan de taaleis IKK volgens de regels in de cao die tot 1 januari 2025 gelden? Dan voldoet hij/zij ook na 1 januari 2025 aan de taaleis IKK. Dit blijft ook gelden bij een wisseling van werkgever. Eens voldoen blijft voldoen.

Hoe meld ik me aan?
Je kunt je aanmelden via deze link: MBOvoorprofessionals.ROMN

Nadat je je hebt aangemeld, ontvang je binnen 3 werkdagen een e-mail met daarin de vraag voor welke onderdelen je het traject in gang wilt zetten.

Wanneer kan ik de instaptoets maken?
Hebben wij jouw reactie ontvangen? Dan ontvang je de instaptoets voor het onderdeel Luisteren en/of de aanmeldlink voor de examens Spreken en Gesprekken.

Babyscholing - opleiding baby's in de kinderopvang (IKK) - Frenq personeelsdiensten - Arnhemseweg 84, 3832 GN Leusden - werving@frenq.nl - 030 2080 204

Wil jij met baby's (blijven) werken?

Behaal je IKK-certificaat via Frenq Personeelsdiensten!

Hi pedagogisch medewerker,

Wij willen je graag informeren over de veranderingen die komend jaar plaatsvinden in de kinderopvang. Op onze site leggen we de nieuwe regeling uit voor het werken met 0-jarigen. De Wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang (IKK) bepaalt dat vanaf 1 januari 2025 alle pedagogisch medewerkers die met 0-jarigen werken, verplicht zijn een scholing tot babyspecialist te volgen. Dit is bedoeld om de kwaliteit van de opvang te verbeteren.

Veel MBO-scholen hebben deze kwalificatie-eis al geïntegreerd in hun lesprogramma als een keuzedeel, met een bijbehorend certificaat. Studenten die vanaf 2023 afstuderen, hoeven zich niet meer apart bij te scholen. Twee diploma’s bevatten standaard het werken met 0-jarigen, waardoor een apart bewijs niet nodig is:

  • Diploma pedagogisch medewerker kinderopvang (crebonr. 25696)
  • Diploma gespecialiseerd pedagogisch medewerker (crebonr. 25697)

Ben jij een pedagogisch medewerker die graag met baby’s werkt en dit in 2025 wil blijven doen?

Frenq ondersteunt je graag! Met Kans2 zijn wij een mooie samenwerking aangegaan om het voor pedagogisch medewerkers makkelijker te maken. Via Kans2 bieden wij de opleiding ‘Baby’s in de kinderopvang (IKK)’ aan met een aantrekkelijke korting. In plaats van 159 euro betaal je met de kortingscode van Frenq slechts 144 euro. Medewerkers van Frenq kunnen deze kortingscode aanvragen door een mail te sturen naar ons wervingsteam op: werving@frenq.nl.

Heb je vragen over de training of de Wet IKK? Neem dan contact op met ons wervingsteam.

Veelgestelde vragen...

Sinds 1 januari 2018 zijn er nieuwe kwaliteitseisen ingevoerd door de Wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang (IKK). Vanaf 1 januari 2025 moeten pedagogisch medewerkers een extra scholing hebben gevolgd om met 0-jarigen te werken, de zogenaamde babyscholing. Dit betekent dat alle pedagogisch medewerkers uiterlijk op 1 januari 2025 een certificaat moeten hebben voor het werken met 0-jarigen. Er is een ingroeiperiode van vijf jaar vastgesteld.

Ja, vanaf 1 januari 2025 vereist de Wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang (IKK) dat elke pedagogisch medewerker die met 0-jarigen werkt, een specifieke bijscholing heeft gevolgd. Dit is bedoeld om de kwaliteit van de zorg voor baby’s te waarborgen. Zonder deze bijscholing mogen medewerkers niet werken in groepen waar 0-jarigen worden opgevangen, zelfs als zij niet direct verantwoordelijk zijn voor de zorg van deze kinderen.

Deze ‘babyscholing’ is opgenomen in de cao Kinderopvang, waarbij de inhoud ervan door cao-partijen is vastgesteld. Alle relevante informatie over deze scholing is te vinden op de website van Kinderopvang werkt!.

Als zzp’er of uitzendmedewerker van Frenq is het mogelijk om de training te volgen. De training bestaat uit een online gedeelte en een praktijkgedeelte. De cursist start met het online gedeelte. Zodra dit is afgerond, openen de praktijkopdrachten. Deze opdrachten kunnen bij elke opdrachtgever worden uitgevoerd. Het is niet nodig om dit op dezelfde groep of met dezelfde 0-jarige te doen. Zodra het praktijkgedeelte is afgerond, stuurt de cursist dit in naar Frenq. Onze gecertificeerde medewerkers beoordelen de opdrachten en laten de cursist weten of deze officieel ingeleverd kan worden bij de opleider of dat er nog aanpassingen nodig zijn. Na goedkeuring door de opleider ontvangt de cursist een schriftelijk bewijs dat geldig blijft.

Het lesmateriaal blijft een jaar beschikbaar voor de cursist, waardoor het mogelijk is om de cursus tijdelijk te pauzeren. Bij Frenq raden wij aan om de cursus zo snel mogelijk af te ronden, zodat je in 2025 kunt blijven werken in groepen waar 0-jarigen worden opgevangen.

Mbo-scholen hebben deze kwalificatie-eis opgenomen in hun lesprogramma. Studenten die vanaf 2023 hun opleiding tot pedagogisch medewerker afronden, hebben deze bijscholing al gevolgd en hoeven zich niet apart bij te scholen.

Kinderopvang: EHBO certificaat vereist in 2025! - Frenq personeelsdiensten - Arnhemseweg 84, 3832 GN Leusden - werving@frenq.nl - 030 2080 204

Wil jij je EHBO certificaat halen?

Veel opdrachtgevers zetten alleen uitzendmedewerkers en zzp’ers in met een EHBO-diploma, omdat er altijd een pedagogisch medewerker met een EHBO-diploma op de groep moet staan. Voorbereiden is dus slim. Controleer eerst of je in aanmerking komt voor een vergoeding bij je zorgverzekeraar.

Is een vergoeding niet mogelijk? Frenq biedt uitzendmedewerkers en zzp’ers een EHBO-cursus aan met aantrekkelijke kortingen, dankzij onze partner Livis.

Werk jij voor Frenq? Vraag de kortingscode aan via werving@frenq.nl.

Frenq bereidt professionals voor op de nieuwe IKK-wetgeving. Lees meer over dit onderwerp in onze blogpost over EHBO.

Veelgestelde vragen...

Controleer eerst of je zorgverzekering de cursus vergoedt. Zeker wanneer je aanvullend verzekerd bent, is de kans groot dat sommige zorgverzekeraars de cursus tot wel 100% vergoeden. Via deze site is het mogelijk om de vergoedingscheck te doen.

Ouders moeten hun kinderen met een gerust hart naar de kinderopvang kunnen brengen. Daarom moet de kinderopvang voldoen aan de veiligheidsnormen van de wet IKK. Dit houdt in dat er tijdens de opvang (voor de groep) minimaal één volwassene aanwezig moet zijn met een kinder-EHBO-certificaat.

We raden zzp’ers en uitzendmedewerkers sterk aan om een EHBO-diploma te behalen. Dit vergroot niet alleen de kansen op het krijgen van diensten, maar draagt ook bij aan een veiligere werkomgeving voor kinderen en versterkt het vertrouwen van ouders in de kinderopvang.

Contactformulier

Voor meer informatie over de taaleis, babyscholing en EHBO-cursussen kun je contact opnemen met Marjoleine van de werving!

Belangrijke Mededeling - afbeelding
De wereld van zelfstandigen en de kinderopvangsector is voortdurend in beweging. Per 1 januari 2025 zullen er belangrijke wijzigingen optreden. De Belastingdienst zal strenger controleren en handhaven op schijnzelfstandigheid. We brengen je graag op de hoogte. Lees er hier meer over.
 
Wil je zekerheid en gemak? Kies dan voor Frenq en meld je aan als uitzendmedewerker. Wij helpen graag verder!